¿Per què reservar una marca, denominació comercial o disenys industrials?

La reserva de marca és un procés molt important a l'hora de crear un nou projecte. T'expliquem com et pot perjudicar si no ho fas correctament.
registre marca comercial gestiomaresme malgrat de mar

El correcte registre davant l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) atorga a l’empresa el dret exclusiu a impedir a tercers l’ús no autoritzat de la marca o denominació comercial. Així el titular del dret de marca o denominació comercial obté un dret exclusiu a impedir a tercers comercialitzin productes idèntics similars a la marca registrada del qual sigui titular.

El registre de la marca permet evitar que tercers comercialitzin utilitzant la marca o denominació distingint-se en el mercat. A més de la defensa dels drets adquirits pel titular sol·licitant també permet concedir llicències sobre la marca a altres empreses per a obtenir beneficis addicionals d’explotació de la marca.

A més de la utilitat pràctica que té el registre de la marca consistent a distingir-se davant els consumidors i usuaris, diferenciar els productes i projectar la imatge i reputació de l’empresa.D’altra banda és el registre de marca o denominació comercial protegirà el teu negoci de ser registrat per tercers i de veure’t obligat al cessament de la utilització d’una marca registrada malgrat la legitimitat, originalitat, activitat i consolidació del teu negoci.

Tot comença amb l’arribada d’un burofax en la qual es requereix en el cessament d’ús d’una marca registrada pel legítim titular en virtut de l’article 41 de la Llei 17/2001, de 7 de desembre, de Marques. En virtut d’aquest article es podrà sol·licitar en via civil la indemnització dels danys i perjudicis soferts, l’adopció de mesures per a evitar que prossegueixi la violació de la llei de marques per ús no autoritzat, l’atribució en propietat dels mitjans embargats en determinats casos entre altres mesures.

En relació a la potencial indemnització cal destacar la Sentència del Tribunal Suprem núm. 516/2019 de 3 d’octubre de 2019 en la qual matisa que perquè existeixi la indemnització segons els criteris de la Llei de Marques han de provar-se els perjudicis.

En que afecta no registrar la teva marca?

Registrar la marca o no pot provocar que el teu negoci hagi de reinventar-se i començar de zero en alguns aspectes o en tots per no haver realitzat el correcte registre. Existeixen nombroses situacions en les quals els ha arribat un burofax i han acabat en el jutjat. Comptar amb el registre de la marca, denominació o invenció industrial et permetrà aconseguir obtenir el cessament en la utilització no autoritzada. En el sentit oposat podrà limitar els teus drets exclusius

Els terminis per a la tramitació de la sol·licitud no són instantanis i han de passar per un procés amb diverses fases. Existeixen compromisos en els terminis de tramitació i resolució de signes distintius. Podeu consultar els terminis aquí.

Què fer davant la recepció d’un burofax advertint del cessament d’utilització d’una marca registrada? 

Davant la recepció del burofax el millor és assessorar-se i contactar amb professional perquè estudiï el seu cas.El següent que haurà de fer és seguir les instruccions que el digui per a evitar dolents entesos amb l’altra part com per exemple el dret d’explotació de la marca registrada.

Com es fa la reserva de denominació o marca?

La reserva de denominació comercial o marca es fa telemàticament des de la pàgina de la OEPM. Per a la tramitació de la reserva s’ha de pagar unes taxes. El preu de les taxes variarà cada any.

 Que ocurreix a la práctica? 

Molts empresaris esbrinen el funcionament de la llei de marques i la protecció que ofereix el registre de patents i marques de la OEPM quan reben un burofax sol·licitant el cessament d’una marca o denominació comercial registrada i el corresponent advertiment d’abstenció en la seva utilització. Ens trobem davant un error bàsic en el qual no s’ha registrat la marca o denominació comercial i en el qual no existeix defensa.

El negoci tal com es va configurar haurà de reorganitzar-se davant aquesta situació i abstenir-se de la utilització no autoritzada d’aquesta marca o denominació comercial. Aquesta situació pot ser de gran gravetat per la mena d’implicacions empresarials i comercials.

En resum davant la recepció del burofax de cessament podem dir que res tornarà a ser el mateix per a l’empresa que li hagin sol·licitat el cessament una situació que de cap manera compensa davant el simple i econòmic registre en la OEPM.

I és que no compensa perquè estem parlant que el no registre en el pitjor dels casos pot provocar el tancament empresarial, la incursió en importants despeses en el canvi de la denominació comercial, màrqueting, publicitat, pàgina web, SEU… En qualsevol cas se superarà àmpliament el valor del registre i estarem davant una incertesa jurídica tremenda.

Exemples d’empreses que no van registrar la seva marca:

LLegeix l’article “Compañías que pierden sus marcas en los tribunales” del diari Expansión

També pots llegir l’article del diari “El Español – McDonalds pierde la marca Big Mac en la UE ante una cadena irlandesa”

Aquesta imatge mostra la comparació entre la Big Mac de Mc Donald’s i la Big Mac de Supermac’s.

Com es pot perdre la marca?

  • Caducitat

Existeixen diferents causes de pèrdua de marca, la primera seria la caducitat d’aquesta. Com el seu propi nom indica caducitat en aquest cas és quan algú demana la cancel·lació d’una marca pel no ús d’aquesta (ha d’estar més de 5 anys sense utilitzar)

  • Pèrdua d’ús (manual perduda de marca per pèrdua d’ús)

Un altre possible cas de la pèrdua de la marca seria per la pèrdua del seu ús. La persona la qual hagi expedit la certificació negativa, pot obtenir un duplicat al·legant la pèrdua o destrucció de l’original. Per a això, ha d’accedir al Butlletí Oficial del Registre Mercantil, en la Secció d’Anuncis i Avisos Legals i comunicar-ho.

Preguntes freqüents en la OEPM

Si teniu preguntes en primer lloc us podeu dirigir a la OEPM en la qual existeix una àmplia gamma de preguntes freqüents respostes. També pots consultar el fullet informatiu de la OEPM consultant-lo aquí.

No registrar la marca és un ERROR DE NOVENÇÀ que pot sortir molt car. Ara ja coneixes que efectes pot tenir i que riscos estàs suportant en la teva empresa. No romanguis més en aquesta situació d’indefensió i registra la teva marca! Nosaltres prestem assessorament en matèria de registre de patents i marques. Per a qualsevol consulta no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. T’evitaràs molts problemes i asseguraràs les teves inversions si compleix amb la normativa i la teva marca està registrada i protegida.

Social:

Articles relacionats

Comprar vivienda malgrat de mar

¿És bon moment per a comprar un habitatge?

Hi ha moltes particularitats en el mercat dels béns immobles. Els factors que poden determinar l’oportunitat o l’èxit en la inversió o comprar d’un bé immoble dependran en cada cas.