¿Perquè transformar un local comercial en habitatge?

plano de casa con negocio min

És un gran moment i una bona oportunitat per a comprar locals comercials. Amb el boom immobiliari es van construir una gran quantitat de locals comercials aprofitant la conjuntura econòmica i les expectatives de continuïtat del cicle econòmic expansiu. Tenir un local era anticipar-se a una tendència de bonança econòmica que semblava que mai s’acabava.

Les necessitats d’un mercat creixent en el qual la gent muntava negocis i prosperaven anaven cada dia a més. Així que al costat del boom immobiliari de la construcció de propietats residencials també va augmentar en proporció la construcció i inversió locals comercials.

Imatge extreta de: https://www.architecturaldigest.com/gallery/converted-spaces-slideshow-102008

Desde el 2007 l’activitat econòmica de les PIMES ha anat disminuint, així com la classe mitja.  En sentit oposat les grans multinacionals i corporacions s’ han anat expandint i han anat creixent. Aquesta situació no és nova i és la tendència que tots coneixem i que ja ha sigut descrita per molts economistes afavorint el creixement dels més rics.

Els tancaments de locals comercials per les elevades rendes i el context de crisi a més de la competència deslleial de les grans corporacions que participen de rendiments a escala i de l’enginyeria fiscal han provocat el tancament de molts negocis deixant un nombre important de locals comercials tancats.

Contexte actual agrabat per la COVID

S’estima que davant la greu crisi sanitària puguin desaparèixer 500.000 PIMES incrementant aquesta tendència de sobre estoc de locals comercials. En relació als locals buits segons alguns càlculs s’estima que poden crèixer un 40% superant els 100.000 comerços tancats davant la falta d’ajudes

Situació d’oportunitat per a inversors

Aquesta situació és vista com una oportunitat per a inversors i nous emprenedors. Les PIMES que deixaran d’operar poden tornar i muntar negocis, altres emprenedors poden iniciar noves activitats comercials aprofitant els baixos preus de mercat i la diversitat en l’oferta dels locals comercials.

Segurament també veurem ajudes governamentals per a poder generar ocupació, encara que a curt termini no confiem molt en elles. Les ajudes que puguin donar-se a les PIMES i a empresaris seran dotacions necessàries davant la necessitat de revitalitzar al mercat i reactivar l’economia pròpia d’un model Keynesià.

Situació actual d’excedent invendible

En atenció a tot aquest estoc i situació econòmica ens trobem en una situació en què difícilment podrem veure com tot aquest estoc de locals comercials és absorbit generant plena capacitat comercial.

Moltes de les PIMES tanquen per inviabilitat econòmica, per la falta de relleu generacional o per canvi general en els models de negoci i comportament del consumidor.

En sentit invers les grans empreses i centres comercials van augmentant els seus beneficis i expansió consolidant-se en el mercat. 

Davant aquesta tendència i disjuntives ha començat un canvi en l’ús i concepció de locals comercials havent de triar entre tenir-los tancats, malvendre’ls o aprofitar-los.

A més, en molts casos el preu dels locals comercials és sensiblement inferior al preu per metre quadrat d’habitatge suposant una oportunitat de negoci. S’espera que la tendència de va canviar d’ús de locals s’incrementi davant l’allau de locals buits i la seva impossibilitat de comercialització.

Apareix així un nou model d’ús d’aquests actius el qual encara pot incrementar-se davant el context actual de pandemia y recessió.  

Com fer el canvi d’ús de locals comercials?

1.- Comunitat de veïns: El canvi d’ús s’ha d’acordar amb la comunitat de veïns i  no ha d’estar prohibit pels estatuts d’aquesta.

2.- Ha de complir amb la normativa urbanística vigent. 

3.- Complir amb la normativa d’habitabilitat. En el Cas de Catalunya s’ha de complir amb el Decret 141/2012 pel qual es regulen les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat

Si estàs interessat a fer el canvi d’ús de local comercial a habitatge serà necessari comptar amb el suport de la comunitat i amb la supervisió d’un tècnic per a aconseguir aquesta autorització. En cas d’estar interessat a fer aquest canvi pot contactar amb nosaltres i l’assessorarem.

Social:

Articles relacionats

Comprar vivienda malgrat de mar

¿És bon moment per a comprar un habitatge?

Hi ha moltes particularitats en el mercat dels béns immobles. Els factors que poden determinar l’oportunitat o l’èxit en la inversió o comprar d’un bé immoble dependran en cada cas.