Són els NFTs una moda o una oportunitat d’inversió?

Els NFT són tokens no fungibles que representen un objecte digital únic i exclusiu. Descobreix més informació sobre NFTs.
non fungible token nft moda oportunitat inverio

Què són els NFTs?

Els NFT (Non-Fungible Tokens) són tokens basats en blockchains alienes, que representen un objecte digital únic. La seva oferta a nivell mundial és limitada perquè no es poden duplicar. A diferència de les criptomonedes, l’oferta mundial de les quals ve condicionada per l’oferta de tokens en circulació, els NFT tenen una circulació limitada com si fossin obres d’art singulars. Hi ha diversos tipus de NFT, ja poden ser de: futbol, F1, quadres, cançons, vídeos, etc.

Es poden categoritzar com a art , el fet de comprar una obra d’art té un privilegi essencial: aquesta peça és única i ningú més la podrà tenir. Els tokens no fungibles han revolucionat a tothom, a l’aspecte que, molts artistes com els cantants han aprofitat aquests actius per a poder comercialitzar les seves cançons i/o discos basats en blockchain. Això permet que les seves cançons no es puguin duplicar ni falsificar i únicament es transmetin a aquelles persones que ho comprin, a diferència de quan no existien, que qualsevol podia descarregar-se les cançons de forma gratuïta.

Punts a favor 

El principal avantatge dels tokens no fungibles és la seva fiabilitat i seguretat. Gràcies a la seva tecnologia blockchain podem conèixer completament la procedència de l’obra i tots els detalls dels drets d’autor, la qual cosa, impedeix les falsificacions i robatoris de les obres. Cada token és únic, no es pot duplicar ni falsificar, la qual cosa permet que els artistes siguin compensats amb major seguretat. Un altre avantatge a destacar és que els NFT són completament transferibles, és a dir, es poden comercialitzar en mercats especialitzats i obtenir un benefici per ells.

Punts en contraEls NFT són desenvolupats per smart contracts, és a dir, no hi ha una entitat central que els manipuli, la qual cosa fa que les seves operacions siguin pesades i complexes. En poques paraules, manipular NFT pot resultar car si les comissions es disparen.Igual que al sector DeFi, les plataformes NFT són més susceptibles al fet que els hackers vulguin danyar o robar aquests actius, pel fet que tot és controlat per smart contracts.

Punts en contra

Els NFT són desenvolupats per smart contracts, és a dir, no hi ha una entitat central que els manipuli, la qual cosa fa que les seves operacions siguin pesades i complexes. En poques paraules, manipular NFT pot resultar car si les comissions es disparen.Igual que al sector DeFi, les plataformes NFT són més susceptibles al fet que els hackers vulguin danyar o robar aquests actius, pel fet que tot és controlat per smart contracts.

 Pot ser una moda

Són moltes les persones que parlen de NFT com a moda, com a bombolla, o com a nova idea de futur però el que és cert és que no es pot predir el futur d’aquesta nova indústria. Está clar que és un món que ens brinda un munt d’oportunitats i avantatge

Són moltes les persones que parlen de NFT com a moda, o com a bombollperò el que és cert és que no es pot predir el futur d’aquesta nova indústria. Són moltes les persones que parlen de NFT com a moda, com a bombolla, o com a nova idea de futur però el que és cert és que no es pot predir el futur d’aquesta nova indústria.  Està clar que és un món que ens brinda un munt d’oportunitats i avantatge i estan evolucionant per oferir més utilitat, com a la indústria de l’art i els videojocs. 

Els tokens no fungibles s’han estès per tot el món i en ells, podem trobar petits i grans inversors, fanàtics dels articles de col·lecció i seguidors de noves tendències. També són cada vegada més populars per la utilització com a pas d’accés a clubs i comunitats.

En conclusió, el món dels NFT tan sols acaba de començar i encara queda molt recorregut. No sabem si han vingut per quedar-se o són només una moda passatgera, però de ben segur que aportaran un munt de beneficis a més d’un sector.

Inversors coneguts de NFTs

Cada vegada són més els famosos que volen introduir-se al món dels NFT,  sigui per curiositat i desconeixement o perquè realment confíen i consideren que pot ser una idea revolucionària. 

Snoop Dogg

Snoop Dogg és un artista conegut com a raper, productor i actor de nacionalitat estatunidenca. És considerat com una balena de NFT, amb pseudònim Cozomo de Midici ja que va confessar que tenia un patrimoni en NFT de 17 milions. 

Ozuna

El cantant i compositor porto-riqueny Ozuna també ha decidit entrar en el món de les NFT llançant la seva primera col·lecció d’art digital de 5 tokens anomenada “ositos”, inspirats en el seu logotip.

Imatge extreta de: https://es.beincrypto.com/artista-reggaeton-ozuna-lanza-primera-coleccion-arte-digital-nft/

Qui confia en la tecnologia NFTs?

En aquest apartat veurem quines celebritats han confiat en la tecnologia dels NFTs i han apostat per elles. Una de les celebritats futbolístiques que va apostar pels NFT va ser Lionel Messi, ex jugador del FCB. La seva col·lecció està basada en tota la seva carrera futbolística. Aquest seria un exemple d’un NFT de la seva col·lecció.

Imatge extreta de: https://www.sport.es/es/noticias/gente/leo-messi-pasa-arte-digital-12007685

Un altre exemple seria Gerard Piqué, futbolista del FC Barcelona que va invertir 3 milions d’euros el 2020 en una empresa anomenada SORARE, que comercialitza NFT de futbolistes. Un any després podem observar que Gerard Piqué llançaNFT en aquesta plataforma, això significa que aposta per la tecnologia NFT. I no només Piqué sino que els inversors han recolzat aquesta idea amb 532 milions de dolars de finançament

On comprar NFTs? 

Actualment, trobem diversos mercats per a adquirir qualsevol tipus de NFT o vendre el nostre propi. Depenent del mercat, podem comprar diferents tipus d’art o col·leccionables.

Per a començar a comprar-los, necessitarem comprar primer la criptomoneda Ethereum i connectar-la a un moneder compatible. El més comú és Metamask, una extensió de Chrome que funciona com a moneder. Una vegada tinguem nostres Ethereum buscarem entre els marketplace que existeixen. Els més comuns són: 

  • Opensea: És un mercat on pots trobar una gran varietat d’objectes col·leccionables digitals NFT. La plataforma opera amb la criptomoneda Ethereum, i els usuaris poden comprar i posar a la venda les seves tokens no fungibles.
  • Sorare: És una plataforma que permet col·leccionar i intercanviar targetes NFT de futbol d’edició limitada. Els usuaris es poden connectar i intercanviar jugadors per a crear alineacions i competir.
  • SuperRare: SuperRare és una xarxa social de NFT. Pots comprar i vendre NFT únics en el seu lloc web mitjançant Ethereum.  
  • NBA Top Shot: És una plataforma que actua com a mercat d’objectes col·leccionables de la NBA amb llicència. Es pots adquirir jugades de la NBA dels millors jugadors de la història i vendre-les en forma de NFT. La jugada millor venuda en NBA Top Shot va ser la LeBron James Dunk que incloïa un vídeo d’una jugada de James contra els Houston Rockets. Aquesta jugada va ser venuda per més de 200.000 dòlars.

Casos d’èxit d’inversió de NFTs? 

Una de les obres més cotitzades en el mercat de NFT és el cas de Mike Winkelmann, més conegut com a Beeple, qui ha venut el seu token no fungible per 69 milions de dòlars. Aquesta obra, anomenada “Everydays- The First 5000 Days” es compon d’una multitud d’imatges diferents que formen un mosaic. 

Beeple va començar la seva obra l’1 de maig de 2007, que consistia a incorporar cada dia una nova imatge fins a arribar a les 5.000. Aquestes imatges apareixen desordenades cronològicament El procés es va prolongar durant 13 anys i mig i finalment ha aconseguit convertir-se en el NFT venut més car de la història.

Imatge extreta de:

https://www.genbeta.com/actualidad/criptoartista-beeple-vende-su-nft-69-millones-dolares-obra-arte-digital-cara-historia

Un altre cas d’èxit és el de Benyamin Ahmed, un nen de 12 anys, amb residència al Regne Unit, que ha aconseguit vendre la seva col·lecció de NFT per 290.000 lliures esterlines, uns 340.000€ al canvi. Benyamin, va aprendre a escriure codis informàtics al cap de 5 anys, i durant les seves vacances va elaborar una col·lecció d’imatges digitals, les quals va titular “Weird Whales” (Balenes estranyes) i les va vendre com tokens no fungibles. Ben guarda els seus guanys en Ethereum, la mateixa criptomoneda que va utilitzar per a vendre la seva obra d’art.

Weird whales malgrat de mar

Imatge extreta dee: https://elpais.com/tecnologia/2021-08-27/un-nino-de-12-anos-gana-340000-euros-con-la-venta-de-su-coleccion-de-imagenes-digitales-de-ballenas.html 

Conclusions

El món de les NFT acaba de començar i encara queda molt de recorregut. És una idea en fase de desenvolupament, amb una projecció de futur amb molt de potencial de creixement. Cada vegada són més les persones que confien més en aquesta tecnologia. El valor dels actius NFT està al alça augmentant dia rere dia. Potser els inversors més conservadors encara no estan preparats i esperen a l’evolució i consolidació del mercat. En qualsevol cas els guanys més elevats els fan els inversors que entren primer al mercat a preus molt més barats que aquells inversors que entren tard pagant el preu més elevat de l’ inversió. El nostre consell es que prenguis decisions amb l’assessorament de professionals i assumint els riscos inherents a ser inversionista. Mentre el diner fiat augmenta constantment el valor dels NFTs es manté com un valor d’oferta limitada mundial. No tots els NFTs són bones inversions però molta gent està aprofitant aquesta oportunitat que no se li escaparà a hisenda. Si ets inversor de NFTs i vols que t’assessorem amb la planificació fiscal no dubtis en contactar amb nosaltres.   

Social:

Articles relacionats

Comprar vivienda malgrat de mar

¿És bon moment per a comprar un habitatge?

Hi ha moltes particularitats en el mercat dels béns immobles. Els factors que poden determinar l’oportunitat o l’èxit en la inversió o comprar d’un bé immoble dependran en cada cas.