SÓN LES CRIPTOMONEDES UN RISC O UNA OPORTUNITAT?

Criptomonedes. Un risc o una oportunitat?
gestoria criptomonedas malgrat de mar min

Cap moneda ha arribat a valdre 60.000€ (encara), no obstant Bitcoin s’apropa a aquesta xifra per primera vegada a la seva història que va començar al  2009. Moltes vegades s’ha parlat de Bitcoin sobre una bombolla i s’ha donat per mort varias vegades ressorgint i creixent fins a dia d’avui. Probablement Bitcoin superarà la frontera dels 60.000€ i potser arribará molt més lluny.

Alguns teòrics han advertit que Bitcoin val 0€. A les xarxes abunden els comentaris de que Bitcoin és una bombolla i que colapsarà. Aquests comentaris  i opinions han sigut cíclics com les fluctuacions  d’aquesta criptomoneda. A més el Doctor Doom, més conegut per Roubini per la seva previsió del desastre financer del 2008, ha advertit que colapsarà.

Posteriorment a les seves declaracions ara manifesta que Bitcoin és un valor refugi similar a l’or digital. Mentre existeixi tot aquest debat de teòrics s’ha desenvolupat  tota una indústria i un ecosistema financer, complementari a l’actual que coexisteixen a dia d’avui. El món de les criptomonedes no es pot ignorar i a dia d’avui ja existeix.

 

Quin valor té el diner fiat?

La gent es sorprèn del valor al qual poden arribar aquestes monedes i es posen les mans al cap, però miren a la direcció equivocada. El preu del Bitcoin, juntament amb altres actius s’han anat revaloritzant fins a dia d’avui i han sigut diferents factors com la seva adopció i les impressions massives de bitllets dels bancs centrals

El valor del  diner fiat (monedes de curs legal) fa molt de temps que està col·lapsat i no hauria de tenir cap valor,  no el Bitcoin que és una moneda que té el preu de mercat i no polític com totes les monedes de curs legal. Les impressions massives de diner fiat conegudes com a expansió quantitativa inunden els mercats generant hiperinflació. 

L’expansió d’aquests diners no és de forma uniforme sinó que arriba a uns pocs mentre que es concentra en poques mans generant maniobres d’inversió financeres que generen inflació i alentiment econòmic. De mentrestant tots aquests diners que inunda els mercats s’ha posicionat a la recerca de grans rendiments i entren al mercat de les criptomonedes.

No és una coincidència que les majors pujades de les monedes digitals s’han produït després de les macro injeccions de liquiditat de l’any 2020 produïdes a causa de la covid. Aquestes macro injeccions han estat a nivell global i tot el planeta ha estat inundat de diners per tal de neutralitzar els efectes de la pandèmia. 

Què està passant actualment?

Com a resultat d’aquesta situació s’ha començat a detectar símptomes d’inflació a la economía i als mercats que qüestionen la recuperació. El valor de Bitcoin està recolzat pel mercat internacional i per un número màxim limitat de Bitcoins (21.000.000). Existeixen altres factors com la seva utilització, adopció, facilitat d’utilització, aplicacions, expectatives,etc. que justifiquen el seu valor de mercat i expectatives.

No obstant les altres monedes de curs legal tenen una oferta Ilimitada. Des d’aquesta perspectiva Què és el que està sobrevalorat? Què costarà més les monedes de curs legal d’uns mercats financers polititzats i amb ofertes de liquiditat il·limitades amb un deute del 360% del PIB mundial o unes criptomonedes digitals  limitades i recolzades per la demanda internacional? Està clar que les monedes fiat són deflacionàries ja que la seva impressió massiva per raons polítiques i de gestió. 

L’exemple més clar és el de la gent que va invertir  en béns immobles i ho va comparar amb els estalviadors. A l’actualitat s’està generant una nova bombolla immobiliària d’imprevisibles conseqüències. Quan puja la inflació els actius líquids monetaris es van depreciant empenyent a les inversions als estalviadors per a poder protegir-se de la inflació.

Així, els béns immobles pugen mentres que els diners líquids es deprecien. El mateix passa amb les monedes digitals, es van revaloritzant atès que la seva oferta no és limitada i per això van pujant a mesura que es van adoptant per usuaris.

No obstant això davant d’aquestes reflexions també hem de ser crítics amb el mercat internacional de moneda digital. Estem davant d’un mercat encara en una fase inicial de regulació. La gent que ha guanyat més diners ha estat en els mercats no regulats però també  on s’han comès més abusos. 

Estem davant d’un mercat extremadament volàtil i fluctuant. En 24 hores pots perdre el 100% de la inversió. Si entres en aquest mercat deus saber al que et jugues i el risc que pots arribar a assumir. D’altra banda també hi ha el tema dels robatoris (hackers) i oblit de claus personals que han comportat la pèrdua d’aquests actius als inversors. No recomanem entrar quan la tendència és alcista, s’ha d’entrar quan el mercat està en vermell.

A més de tot l’anterior ens trobem davant d’una regulació fiscal que foragita l’inversor, almenys en alguns països com és el cas d’Espanya en el qual hi ha un règim sancionador contundent i desproporcionat a part de ser durament criticat i cuestionat.

En conclusió, invertir en el món de les criptomonedes pot suposar una gran oportunitat i un gran risc. Queda sota la teva responsabilitat invertir i ser assessorat per professionals en cas que vulguis  emprendre aquest camí. Et recomanem que busquis assessorament i no inverteixis diners que no estiguis disposat a perdre o puguis necessitar. Recorda que el mercat de criptomonedes és extremadament volàtil, fluctuant i impredictible.

Et recomanem que busquis alternatives a l’estalvi davant dels temps que venen ja que els processos inflacionaris estan garantits als quals se li unirà situacions de crisis financeres internacionals pels elevats ràtios de deute mundial i males gestions heredades durant anys. El sistema financer i l’economia actual estan en un procés de canvi pròxims al col·lapse i els models de negoci canviaran radicalment a través d’innovacions disruptives. Hem d’estar buscant oportunitats i prendre decisions.

Social:

Articles relacionats

Comprar vivienda malgrat de mar

¿És bon moment per a comprar un habitatge?

Hi ha moltes particularitats en el mercat dels béns immobles. Els factors que poden determinar l’oportunitat o l’èxit en la inversió o comprar d’un bé immoble dependran en cada cas.