Guia completa: Com cancel·lar els antecedents penals pas a pas

El procés de cancel·lació dels antecedents penals és fonamental per aquelles persones que han complert la seva condemna i volen cancel·lar els antecedents penals. coneix pas a pas com pots cancel·lar els antecedents penals.
cancel·lació d'antecedents penals, antecedents penals, advocat penalista girona, advocat penalista barcelona, advocat penal

Índex de continguts

El procés de cancel·lació dels antecedents penals és fonamental per aquelles persones que han complert la seva condemna i volen reintegrar-se plenament a la societat. Aquest tràmit legal permet que l’historial penal d’una persona sigui esborrat després d’haver transcorregut un període de temps determinat, sempre que es compleixin certs requisits.

En aquest article, analitzarem pas a pas com cancel·lar els antecedents penals, els requisits, terminis i documents necessaris, amb especial atenció a la normativa vigent a Espanya, ja que aquest és un procediment clau que sovint exigeix el suport d’un advocat especialitzat en dret penal.

Què són els antecedents penals?

Els antecedents penals són el registre de les condemnes que una persona ha rebut per la comissió d’un delicte. Aquest registre es manté al Registre Central d’Antecedents Penals a Espanya i és gestionat pel Ministeri de Justícia.

Els antecedents penals poden afectar la vida quotidiana d’una persona, com ara limitar l’accés a certes feines o tràmits legals. D’aquí la importància de la seva cancel·lació per restablir plenament els drets.

2. Quin és el marc Legal que regula la cancel·lació dels Antecedents Penals?

La normativa clau que regula la cancel·lació dels antecedents penals a Espanya es troba recollida a l’article 136 del Codi Penal espanyol. Segons aquesta norma, la cancel·lació és possible quan el condemnat hagi complert la seva pena i hagi passat un període determinat sense haver comès nous delictes.

Artículo 136.

1. Los condenados que hayan extinguido su responsabilidad penal tienen derecho a obtener del Ministerio de Justicia, de oficio o a instancia de parte, la cancelación de sus antecedentes penales, cuando hayan transcurrido sin haber vuelto a delinquir los siguientes plazos:

a) Seis meses para las penas leves.

b) Dos años para las penas que no excedan de doce meses y las impuestas por delitos imprudentes.

c) Tres años para las restantes penas menos graves inferiores a tres años.

d) Cinco años para las restantes penas menos graves iguales o superiores a tres años.

e) Diez años para las penas graves.

2. Los plazos a que se refiere el apartado anterior se contarán desde el día siguiente a aquel en que quedara extinguida la pena, pero si ello ocurriese mediante la remisión condicional, el plazo, una vez obtenida la remisión definitiva, se computará retrotrayéndolo al día siguiente a aquel en que hubiere quedado cumplida la pena si no se hubiere disfrutado de este beneficio. En este caso, se tomará como fecha inicial para el cómputo de la duración de la pena el día siguiente al del otorgamiento de la suspensión.

3. Las penas impuestas a las personas jurídicas y las consecuencias accesorias del artículo 129 se cancelarán en el plazo que corresponda, de acuerdo con la regla prevista en el apartado 1 de este artículo, salvo que se hubiese acordado la disolución o la prohibición definitiva de actividades. En estos casos, se cancelarán las anotaciones transcurridos cincuenta años computados desde el día siguiente a la firmeza de la sentencia.

4. Las inscripciones de antecedentes penales en las distintas secciones del Registro Central de Penados y Rebeldes no serán públicas. Durante su vigencia solo se emitirán certificaciones con las limitaciones y garantías previstas en sus normas específicas y en los casos establecidos por la ley. En todo caso, se librarán las que soliciten los jueces o tribunales, se refieran o no a inscripciones canceladas, haciendo constar expresamente esta última circunstancia.

5. En los casos en que, a pesar de cumplirse los requisitos establecidos en este artículo para la cancelación, ésta no se haya producido, el juez o tribunal, acreditadas tales circunstancias, no tendrá en cuenta dichos antecedentes.

Artículo 136 del código Penal

Per altra banda, per concretar els terminis per a la cancel·lació s’ha de tenir en compte l’article 33 del codi Penal:

Artículo 33.

1. En función de su naturaleza y duración, las penas se clasifican en graves, menos graves y leves.

2. Son penas graves:

a) La prisión permanente revisable.

b) La prisión superior a cinco años.

c) La inhabilitación absoluta.

d) Las inhabilitaciones especiales por tiempo superior a cinco años.

e) La suspensión de empleo o cargo público por tiempo superior a cinco años.

f) La privación del derecho a conducir vehículos a motor y ciclomotores por tiempo superior a ocho años.

g) La privación del derecho a la tenencia y porte de armas por tiempo superior a ocho años.

h) La privación del derecho a residir en determinados lugares o acudir a ellos, por tiempo superior a cinco años.

i) La prohibición de aproximarse a la víctima o a aquellos de sus familiares u otras personas que determine el juez o tribunal, por tiempo superior a cinco años.

j) La prohibición de comunicarse con la víctima o con aquellos de sus familiares u otras personas que determine el juez o tribunal, por tiempo superior a cinco años.

k) La privación de la patria potestad.

3. Son penas menos graves:

a) La prisión de tres meses hasta cinco años.

b) Las inhabilitaciones especiales hasta cinco años.

c) La suspensión de empleo o cargo público hasta cinco años.

d) La privación del derecho a conducir vehículos a motor y ciclomotores de un año y un día a ocho años.

e) La privación del derecho a la tenencia y porte de armas de un año y un día a ocho años.

f) Inhabilitación especial para el ejercicio de profesión, oficio o comercio que tenga relación con los animales y para la tenencia de animales de un año y un día a cinco años.

g) La privación del derecho a residir en determinados lugares o acudir a ellos, por tiempo de seis meses a cinco años.

h) La prohibición de aproximarse a la víctima o a aquellos de sus familiares u otras personas que determine el juez o tribunal, por tiempo de seis meses a cinco años.

i) La prohibición de comunicarse con la víctima o con aquellos de sus familiares u otras personas que determine el juez o tribunal, por tiempo de seis meses a cinco años.

j) La multa de más de tres meses.

k) La multa proporcional, cualquiera que fuese su cuantía, salvo lo dispuesto en el apartado 7 de este artículo.

l) Los trabajos en beneficio de la comunidad de treinta y un días a un año.

4. Son penas leves:

a) La privación del derecho a conducir vehículos a motor y ciclomotores de tres meses a un año.

b) La privación del derecho a la tenencia y porte de armas de tres meses a un año.

c) Inhabilitación especial para el ejercicio de profesión, oficio o comercio que tenga relación con los animales y para la tenencia de animales de tres meses a un año.

d) La privación del derecho a residir en determinados lugares o acudir a ellos, por tiempo inferior a seis meses.

e) La prohibición de aproximarse a la víctima o a aquellos de sus familiares u otras personas que determine el juez o tribunal, por tiempo de un mes a menos de seis meses.

f) La prohibición de comunicarse con la víctima o con aquellos de sus familiares u otras personas que determine el juez o tribunal, por tiempo de un mes a menos de seis meses.

g) La multa de hasta tres meses.

h) La localización permanente de un día a tres meses.

i) Los trabajos en beneficio de la comunidad de uno a treinta días.

5. La responsabilidad personal subsidiaria por impago de multa tendrá naturaleza menos grave o leve, según la que corresponda a la pena que sustituya.

6. Las penas accesorias tendrán la duración que respectivamente tenga la pena principal, excepto lo que dispongan expresamente otros preceptos de este Código.

7. Las penas aplicables a las personas jurídicas, que tienen todas la consideración de graves, son las siguientes:

a) Multa por cuotas o proporcional.

b) Disolución de la persona jurídica. La disolución producirá la pérdida definitiva de su personalidad jurídica, así como la de su capacidad de actuar de cualquier modo en el tráfico jurídico, o llevar a cabo cualquier clase de actividad, aunque sea lícita.

c) Suspensión de sus actividades por un plazo que no podrá exceder de cinco años.

d) Clausura de sus locales y establecimientos por un plazo que no podrá exceder de cinco años.

e) Prohibición de realizar en el futuro las actividades en cuyo ejercicio se haya cometido, favorecido o encubierto el delito. Esta prohibición podrá ser temporal o definitiva. Si fuere temporal, el plazo no podrá exceder de quince años.

f) Inhabilitación para obtener subvenciones y ayudas públicas, para contratar con el sector público y para gozar de beneficios e incentivos fiscales o de la Seguridad Social, por un plazo que no podrá exceder de quince años.

g) Intervención judicial para salvaguardar los derechos de los trabajadores o de los acreedores por el tiempo que se estime necesario, que no podrá exceder de cinco años.

La intervención podrá afectar a la totalidad de la organización o limitarse a alguna de sus instalaciones, secciones o unidades de negocio. El Juez o Tribunal, en la sentencia o, posteriormente, mediante auto, determinará exactamente el contenido de la intervención y determinará quién se hará cargo de la intervención y en qué plazos deberá realizar informes de seguimiento para el órgano judicial. La intervención se podrá modificar o suspender en todo momento previo informe del interventor y del Ministerio Fiscal. El interventor tendrá derecho a acceder a todas las instalaciones y locales de la empresa o persona jurídica y a recibir cuanta información estime necesaria para el ejercicio de sus funciones. Reglamentariamente se determinarán los aspectos relacionados con el ejercicio de la función de interventor, como la retribución o la cualificación necesaria.

La clausura temporal de los locales o establecimientos, la suspensión de las actividades sociales y la intervención judicial podrán ser acordadas también por el Juez Instructor como medida cautelar durante la instrucción de la causa.

Artículo 33 del código Penal

Requisits per cancel·lar els antecedents penals

Per tal de cancel·lar els antecedents penals, cal que es compleixin una sèrie de requisits essencials, que inclouen:

  • Compliment de la pena imposada: Això inclou tant les sancions privatives de llibertat com altres mesures, com les multes o la inhabilitació.
  • Absència de reincidència: La persona no pot haver comès nous delictes durant el període previ a la sol·licitud de cancel·lació.
  • Puntualitat en els pagaments: Totes les multes o responsabilitats civils derivades de la condemna han de ser satisfetes.

Termini per cancel·lar els antecedents (Segons l’article 33 del codi Penal)

El període que ha de transcórrer per poder sol·licitar la cancel·lació varia segons la gravetat de la condemna es regulen com hem dit a l’article 136 del codi Penal:

  • 6 mesos per a penes lleus.
  • 2 anys per a penes inferiors a 12 mesos o delictes imprudents.
  • 3 anys per a la resta de delictes menys greus.
  • 5 anys per a penes greus.

Aquest termini comença a comptar des del dia següent al compliment total de la condemna, incloent-hi multes i qualsevol responsabilitat civil derivada del delicte.

Qui pot sol·licitar la cancel·lació?

Qualsevol persona condemnada que compleixi els requisits establerts per la llei pot sol·licitar la cancel·lació dels seus antecedents penals. Aquesta sol·licitud pot ser presentada pel propi interessat o mitjançant un advocat especialitzat en dret penal, que guiarà el procés de manera més eficient.

Documents necessaris per sol·licitar la cancel·lació dels antecedents penals

Per iniciar el procés de cancel·lació, és imprescindible aportar una sèrie de documents. Aquests inclouen:

Com procedir amb la sol·licitud de cancel·lació

El procediment per cancel·lar els antecedents penals pot semblar complex, però amb els passos correctes, es pot dur a terme de manera eficient:

  1. Sol·licitud formal al Ministeri de Justícia: Es presenta una petició escrita al Registre Central d’Antecedents Penals (Per correu o per internet mitjançant certificat digital) a la següent direcció d’internet: https://sede.mjusticia.gob.es/es/tramites/solicitud-cancelacion
  2. Adjuntar documentació requerida: Com hem vist, la documentació necessària ha d’acompanyar la sol·licitud.
  3. Resolució: Un cop presentada la sol·licitud, el Ministeri de Justícia revisa la petició i notifica si la cancel·lació ha estat acceptada.

Pas a pas per a la cancel·lació d’antecedents penals

Instruccions per Complimentar la Sol·licitud de Cancel·lació d’Antecedents Penals: Pas a Pas

Per presentar la sol·licitud de cancel·lació d’antecedents penals de manera correcta, és important seguir les instruccions detallades per evitar errors que puguin retardar el procés. A continuació, s’ofereix un resum optimitzat, pas a pas, amb els requisits específics que s’han de complir per omplir el formulari i la documentació que cal adjuntar.

Complimentació del Formulari

  • Redacció: El formulari s’ha de complir a màquina o amb lletres majúscules. És important no incloure enmiendes ni tachadures.
  • Documentació requerida: Juntament amb el formulari, cal adjuntar la documentació d’identificació corresponent segons el cas.

Documentació a Presentar

a. Titular de la informació (espanyol o estranger comunitari)

  • DNI, Targeta de residència, Passaport o document d’identificació comunitari (original o fotocòpia compulsada), en vigor.

b. Titular de la informació (estranger no comunitari)

  • Targeta de residència (NIE) o Passaport (original o fotocòpia compulsada), en vigor.

Representació per un tercer

Si la sol·licitud no la presenta la persona interessada directament, sinó un representant, cal que aquest aporti:

  • Documentació d’identificació del representat: Original o fotocòpia compulsada del DNI, NIE, Passaport, etc.
  • Document que acrediti la representació: Original o fotocòpia compulsada del document que provi la representació. Pot ser:
    • Document públic autoritzat per notari.
    • Document privat amb signatures legitimades per notari.
    • Document privat atorgat en compareixença personal davant d’un empleat públic, amb diligència d’aquesta compareixença.

Sol·licitud per a persones jurídiques o entitats sense personalitat jurídica

Si la sol·licitud es fa en nom d’una persona jurídica o un ente sin personalidad jurídica, cal aportar:

  • Document públic notarial que acrediti la representació (original o fotocòpia compulsada).

Documentació addicional recomanada

És recomanable aportar certificacions o documents que demostrin que s’han complert totes les condicions relacionades amb la condemna. Aquests documents poden incloure:

  • Certificació del tribunal sentenciador que indiqui explícitament les dates de compliment de la condemna, responsabilitats civils o altres circumstàncies pertinents.

Notificacions electròniques

El sistema Notifica ofereix una plataforma per gestionar notificacions de manera electrònica i segura. Permet diverses vies de notificació, depenent de les preferències del destinatari:

  • Compareixença electrònica a la Carpeta Ciutadana del Punt d’Accés General.
  • Notificació en paper.
  • Compareixença a la Direcció Electrònica Habilitada (DEH).

Per més informació, pots accedir al servei Notifica a través del següent enllaç:
Notifica – Administración Electrónica

Errors Comuns en el Procés de Cancel·lació

Sovint, els errors en el procediment de cancel·lació són deguts a la manca de documentació completa o al desconeixement del termini adequat. És fonamental comptar amb un advocat penalista per assegurar que tots els requisits es compleixen correctament.

Avantatges de cancel·lar els antecedents penals

Cancel·lar els antecedents penals ofereix múltiples beneficis per a la persona afectada:

  • Millora d’oportunitats laborals: Moltes empreses exigeixen un certificat de penals net per contractar.
  • Restabliment de drets: Un cop cancel·lats els antecedents, la persona recupera tots els seus drets civils i polítics, inclòs el dret a ocupar càrrecs públics.
  • Confidencialitat: La cancel·lació suposa que els antecedents ja no apareixen en consultes de tercers.

Quan és necessari comptar amb l’assessorament d’un advocat?

En molts casos, el procés pot resultar confús, especialment pel que fa als terminis o la correcta interpretació de la normativa. Aquí és on un advocat especialitzat en dret penal juga un paper clau. A més d’assegurar que es compleixen tots els requisits, l’advocat també pot representar la persona davant les autoritats en cas de denegació.

Què passa si es denega la sol·licitud?

Si la sol·licitud és denegada, es pot presentar un recurs. Aquest recurs pot ser redactat per l’advocat, i ha d’estar justificat en base a errors en l’aplicació de la normativa o en l’interpretació dels fets.

Com Comprovar si els antecedents han estat cancel·lats?

Un cop aprovada la cancel·lació, el Ministeri de Justícia emet una resolució favorable. La persona interessada pot sol·licitar un certificat de penals actualitzat per comprovar que el seu registre està net.

Relació amb altres requisits legals

És important destacar que la cancel·lació dels antecedents penals no eximeix a la persona d’altres possibles mesures de seguretat, com la vigilància o la inhabilitació professional si aquestes encara són vigents.

Casos Especials: Antecedents per delictes menors o penes de multa

Les penes menors i les sancions pecuniàries també es poden cancel·lar, però segueixen el mateix procediment que altres delictes, amb els mateixos terminis aplicables.

Conclusió

La cancel·lació dels antecedents penals és un dret fonamental per a qualsevol persona que hagi complert la seva condemna i vulgui restablir plenament els seus drets. Advocats especialitzats en dret penal són una peça clau en aquest procés, ja que ajuden a realitzar els el procediment de manera àgil al conèixer la normativa i el procés per tal d’assegurar que els terminis es compleixin adequadament. Aquesta tasca, encara que complexa, és essencial per garantir que una persona pugui tornar a la seva vida normal sense obstacles legals.

Si necessites més informació, vols assessorar-te amb un advocat penalista expert, o prefereixes que ens encarreguem de cancel·lar els teus antecedents penals, no dubtis a contactar amb nosaltres. Som advocats penalistes a Girona i Barcelona especialitzats en la gestió i cancel·lació d’antecedents penals, oferint un servei ràpid i confidencial.

FAQs

  1. Què són els antecedents penals? Els antecedents penals són el registre de les condemnes d’una persona per la comissió d’un delicte.
  2. Com puc cancel·lar els meus antecedents penals? Complint la pena imposada i esperant el termini necessari sense reincidència.
  3. Quant temps triguen a cancel·lar-se els antecedents penals? Els terminis varien entre 6 mesos i 5 anys depenent de la gravetat de la condemna.
  4. És necessari pagar les multes per cancel·lar els antecedents? Sí, totes les multes i responsabilitats civils derivades de la condemna han de ser satisfetes.
  5. Puc sol·licitar la cancel·lació dels meus antecedents sense un advocat? És possible, però es recomana comptar amb l’assessorament d’un professional per evitar errors.
  6. Què faig si em deneguen la cancel·lació? Pots presentar un recurs, preferiblement amb l’ajuda d’un advocat, per justificar la revisió.

Social:

Articles relacionats

divisió de la cosa comuna, advocats cosa comuna girona, advocats cosa comuna barcelona, advocats cosa comuna mataró, advocats cosa comuna arenys de mar, advocats cosa comuna lloret de mar, advocats cosa comuna costa brava, advocats cosa comuna maresme, advocat especialitzat en cosa comuna, advocat per divisió de la cosa comú, assessorament divisió cosa comuna, separació de la cosa comú, procediment judicial divisió cosa comuna, conflictes cosa comuna, litigis cosa comuna, drets en la cosa comuna, copropietat cosa comuna, mediació en divisió cosa comuna, repartiment de la cosa comuna, advocat civil cosa comuna, lleis sobre divisió cosa comuna, notaris divisió cosa comuna, impostos divisió cosa comuna, venda de la cosa comuna, acord per divisió cosa comuna.

Guia jurídica sobre la divisió de la cosa comú

Descobreix tot el que necessites saber sobre la divisió de la cosa comuna a Catalunya: un procés legal que pot posar fi als conflictes de copropietat. Aprèn com gestionar la divisió d’immobles, herències i altres béns compartits, i explora les opcions disponibles abans d’arribar als tribunals. No deixis que la situació es bloquegi—troba la solució adequada per defensar els teus drets i maximitzar els teus beneficis!

patrimoni protegit, advocat concursal girona, advocat concursal barcelona, advocat empresa, advocat autònoms, advocat segona oportunitat girona, advocat segona oportunitat barcelona, emprenedor de responsabilitat limitada, auònom de responsabilitat limitada

L’Emprenedor de Responsabilitat Limitada (ERL): Com protegir el patrimoni personal dels emprenedors i autònoms

Descobreix com protegir el teu patrimoni personal com a emprenedor! La figura de l’Emprenedor de Responsabilitat Limitada (ERL) ofereix una solució legal per separar els béns personals de les responsabilitats empresarials. En aquesta guia, t’expliquem com funciona, quins avantatges ofereix i quins requisits has de complir per beneficiar-te’n. Aprèn a gestionar els riscos de la teva activitat emprenedora i assegura la protecció dels teus béns.